ДСТУ 3470-96

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРА╥НИ

Засоби обчислювально╖ техн╕ки

РОЗТАШУВАННЯ ЗНАК╤В НА КЛАВ╤АТУР╤

Видання оф╕ц╕йне

Ки╖в

ДЕРЖСТАНДАРТ УКРА╥НИ

1997

ПЕРЕДМОВА

Статус цього документу Стандарт рос╕йською мовою
Russian Language

ЗМ╤СТ

стор.
1. Галузь використання
2. Нормативн╕ посилання
3. Визначення
4. Загальн╕ положення
5. Абетко-цифрове поле
6. Клав╕ш╕ керування
7. Конф╕гурац╕я клав╕атур
Додаток А. Позначення, розташування та наймення граф╕чних знак╕в абетко-цифрового поля клав╕атури


ДСТУ 3470-96

ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРА╥НИ

ЗАСОБИ ОБЧИСЛЮВАЛЬНО╥ ТЕХН╤КИ

РОЗТАШУВАННЯ ЗНАК╤В НА КЛАВ╤АТУР╤

СРЕДСТВА ВЬ╤ЧИСЛИТЕЛЬНОЙ ТЕХНИКИ

РАСПОЛОЖЕНИЕ ЗНАКОВ НА КЛАВИАТУРЕ

MEANS OF COMPUTER TECHNIQUE

CHARACTER LAYOUT ON KEYBOARD


Чинний в╕д 1998-01-01

1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ

Цей стандарт поширю╓ться на клав╕атури засоб╕в обчислювально╖ техн╕ки та оргтехн╕ки п╕д час ╖х розроблення та виробництва.

Стандарт визнача╓ конф╕гурац╕ю клав╕атур, розташування знак╕в укра╖нсько╖ абетки, цифр та спец╕альних граф╕чних знак╕в, а також спос╕б розм╕щення позначок на клав╕шах цих клав╕атур.

Вимоги цього стандарту ╓ обов'язковими щодо л╕тер укра╖нсько╖ абетки та рекомендац╕йними щодо решти знак╕в.

Наведене у стандарт╕ розташування стосу╓ться лише ном╕нально╖ в╕дносно╖ позиц╕╖ клав╕ш. Воно не визнача╓ н╕ ф╕зичних параметр╕в, таких як в╕дстань м╕ж клав╕шами, форма та розм╕р головок клав╕ш, н╕ маркування клав╕ш.

Назви ╕ позначення знак╕в латинсько╖ абетки та ╕нших знак╕в, розм╕щених на клав╕шах керування ╕ функц╕йних клав╕шах, а також ╖хн╓ розташування на клав╕атур╕ визначаються м╕жнародними стандартами. Розташування знак╕в рос╕йсько╖ абетки визнача╓ться ГОСТ 14289.

2. НОРМАТИВН╤ ПОСИЛАННЯ

У цьому стандарт╕ ╓ посилання на такий стандарт:

ГОСТ 14289-88 Засоби обчислювально╖ техн╕ки. Клав╕атури, Розташування клав╕ш та символ╕в, функц╕╖ клав╕ш керування.

3. ВИЗНАЧЕННЯ

У цьому стандарт╕ подан╕ так╕ терм╕ни та визначення:

3.1. Абетко-цифрова клав╕ша - орган керування, який внасл╕док механ╕чного впливу на нього виклика╓ передачу до комп'ютера коду, що в╕дпов╕да╓ граф╕чному знаку, позначеному на клав╕ш╕. Може супроводжуватися в╕дображенням цього знака на пристро╖ в╕дображення ╕нформац╕╖.

3.2. Клав╕ша керування - орган керування, який внасл╕док механ╕чного впливу на нього виклика╓ виб╕р режим╕в роботи клав╕атури або зм╕ну код╕в, як╕ надсилаються, внасл╕док впливу на ╕нш╕ клав╕ш╕. Може супроводжуватися надсиланням до обчислювально╖ машини коду, що в╕дпов╕да╓ керувальному знаку або певн╕й посл╕довност╕ код╕в.

3.3. Функц╕йна клав╕ша - орган керування, спрацьовання якого виклика╓ надсилання до комп'ютера код╕в, що в╕др╕зняються в╕д код╕в, як╕ надсилаються абетко-цифровими клав╕шами або клав╕шами керування.

3.4. Рег╕стр - сукупн╕сть знак╕в, що передаються за допомогою групи клав╕ш у певному режим╕.

4. ЗАГАЛЬН╤ ПОЛОЖЕННЯ

4.1. На клав╕атур╕ вид╕ляють основн╕ групи клав╕ш в╕дпов╕дно до ╖х призначення та компоновки (рисунок 1).

1-абетко-цифрове поле; 2-клав╕ш╕ керування; 3-функц╕йн╕ клав╕ш╕; 4-поле редагування; 5-окреме цифрове поле.

Рисунок 1 - Розташування основних груп клав╕ш на клав╕атур╕

Абетко-цифрове поле та клав╕ш╕ керування утворюють основне поле клав╕атури. 4.2 Позначення, розташування та наймення граф╕чних знак╕в наведено в додатку А.

5. АБЕТКО-ЦИФРОВЕ ПОЛЕ

5.1. Клав╕атура повинна забезпечувати введення малих ╕ великих л╕тер укра╖нсько╖, латинсько╖ та рос╕йсько╖ абеток, цифр ╕ спец╕альних граф╕чних знак╕в.

5.2. В╕дносне положення клав╕ш╕ на клав╕атур╕ характеризу╓ться ╖╖ позиц╕╓ю в умовн╕й координатн╕й с╕тц╕. Позиц╕╖ абетко-цифрових клав╕ш означуються зазначенням рядка та колонки, на перетин╕ яких розташову╓ться клав╕ша в умовн╕й координатн╕й с╕тц╕, наприклад D02, В10, С13.

5.3. Розташування клав╕ш абетко-цифрового поля та ╖хн╓ позначення в умовн╕й координатн╕й с╕тц╕ повинно в╕дпов╕дати рисунку 2. Допуска╓ться перенесення клав╕ш╕ з позиц╕╖ Е13 в позиц╕ю С12.

5.4. Поверхня кожно╖ клав╕ш╕ под╕ля╓ться на чотири умовн╕ зони:

У кожн╕й зон╕ може бути розм╕щений лише один знак.

5.5. Для л╕тер укра╖нсько╖ та рос╕йсько╖ абеток призначено зони 1 та 3, для л╕тер латинсько╖ абетки - зона 4. На клав╕шах, де л╕тери укра╖нсько╖ та рос╕йсько╖ абеток однаков╕ за накресленням, наноситься лише одна позначка у зон╕ 1.

5.6. Серед клав╕ш, що належать до абетко-цифрового поля, розр╕зняють призначен╕ для введення л╕тер л╕терн╕ клав╕ш╕ та клав╕ш╕, призначен╕ для введення цифр ╕ спец╕альних граф╕чних знак╕в.

5.7. Позначення л╕тер укра╖нсько╖ та рос╕йсько╖ абеток рекоменду╓ться наносити на клав╕атуру великими л╕терами прямого шрифту, позначення л╕тер латинсько╖ абетки - великими л╕терами шрифту ╕ншого вигляду ╕ (або) ╕ншого розм╕ру (кольору).

5.8. Клав╕ш╕ введення цифр та спец╕альних граф╕чних знак╕в позначаються знаками зг╕дно з додатком А. Позначення розташовують на верхн╕й поверхн╕ клав╕ш, як це показано на рисунков╕ 2.

5.9. Виб╕р цифр у режим╕ укра╖нсько╖ та рос╕йсько╖ абеток зд╕йсню╓ться при попередньо натиснут╕й клав╕ш╕ SHIFT.

5.10. Знаки зони 4 вибираються у режим╕ латинсько╖ абетки; знаки зони 2 вибираються в режим╕ латинсько╖ абетки при натиснут╕й клав╕ш╕ SHIFT.

5.11. Знаки зони 1 л╕терних клав╕ш вибираються в режим╕ укра╖нсько╖ або, якщо зона 3 не ма╓ позначки, рос╕йсько╖ абетки; знаки зони 3 л╕терних клав╕ш вибираються в режим╕ рос╕йсько╖ абетки.

6. КЛАВ╤Ш╤ КЕРУВАННЯ

6.1. Клав╕атура повинна мати клав╕ш╕ керування, що забезпечують перемикання абеток, режим╕в введення малих та великих л╕тер, а також ╕нш╕ д╕╖ керування клав╕атурою. Клав╕ш╕ керування розташовуються праворуч ╕ л╕воруч в╕д абетко-цифрового поля ╕ клав╕ш╕ ПРОБ╤Л (рисунок 3).

6.2. Позначення на керувальних клав╕шах виконують л╕терами укра╖нсько╖ чи латинсько╖ абеток або у вигляд╕ умовного позначення. Допуска╓ться використовувати одночасно два позначення для кожно╖ клав╕ш╕ л╕терами укра╖нсько╖ та латинсько╖ абеток. У цьому раз╕ позначення л╕терами одн╕╓╖ з абеток сл╕д виконувати шрифтом меншого розм╕ру, н╕ж ╕ншо╖ абетки.

6.3. Клав╕ш╕ керування повинн╕ забезпечувати виконання таких функц╕й.

6.3.1. Ф╕ксац╕я великих л╕тер

Поляга╓ в установленн╕ та ф╕ксац╕╖ режиму введення великих л╕тер.

Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використовують клав╕шу, що ма╓ позначення CAPS (CAPitalS -велик╕ л╕тери) ╕ забезпечу╓ пост╕йний (до наступного натиску ц╕╓╖ клав╕ш╕) виб╕р режиму введення великих л╕тер.

У початковому стан╕ (п╕сля вв╕мкнення клав╕атури або подач╕ електроживлення) встановлю╓ться режим введення малих л╕тер. Натиск клав╕ш╕ CAPS установлю╓ режим введення великих л╕тер. Повторний натиск клав╕ш╕ CAPS в╕дновлю╓ початковий стан введення малих л╕тер.

Д╕я клав╕ш╕ CAPS не поширю╓ться на клав╕ш╕ абетко-цифрового поля, на якому в╕дсутн╕ л╕тери.

6.3.2. Ф╕ксац╕я абетки

Поляга╓ в установц╕ та ф╕ксац╕╖ режиму введення л╕тер укра╖нсько╖, латинсько╖ чи рос╕йсько╖ абеток.

Клав╕ш╕, як╕ реал╕зують цю функц╕ю, визначаються програмним забезпеченням. Режим обрано╖ абетки ма╓ ф╕ксуватися до його скасування.

У початковому стан╕ (при вв╕мкненн╕ клав╕атури або подач╕ електроживлення) встановлю╓ться режим введення малих л╕тер латинсько╖ абетки.

Д╕я клав╕ш ф╕ксац╕╖ абетки не поширю╓ться на клав╕ш╕ абетко-цифрового поля, на якому в╕дсутн╕ л╕тери.

6.3.3. Зм╕на рег╕стру

Поляга╓ в тимчасов╕й зм╕н╕ режиму введення великих/малих л╕тер для л╕терних клав╕ш ╕ тимчасовому ув╕мкненн╕ другого рег╕стру для клав╕ш з цифрами та спец╕альними граф╕чними знаками.

Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використовують клав╕шу SHIFT (SHIFT - зм╕на рег╕стру). Натиснута та утримувана клав╕ша SHIFT мусить викликати введення цифр в ус╕х трьох режимах абеток.

В режим╕ укра╖нсько╖ або рос╕йсько╖ абетки натиснута та утримувана клав╕ша SHIFT мусить викликати введення знак╕в пунктуац╕╖ та спец╕альних граф╕чних знак╕в зони 1.

В режим╕ латинсько╖ абетки натиснута та утримувана клав╕ша SHIFT мусить викликати введення знак╕в пунктуац╕╖ та спец╕альних граф╕чних знак╕в зони 2.

Для л╕терних клав╕ш у режимах ус╕х трьох абеток натиснута та утримувана клав╕ша SHIFT мусить викликати вв╕мкнення альтернативного поточному (вибраному клав╕шею CAPS) режиму введення малих/великих л╕тер. П╕сля в╕дпускання клав╕ш╕ SHIFT в╕дновлю╓ться режим, який був вибраний клав╕шею CAPS.

Д╕ю клав╕ш╕ SHIFT допуска╓ться поширювати на клав╕ш╕ групи керування курсором, на клав╕ш╕ окремого цифрового поля та функц╕йн╕ клав╕ш╕, викликаючи зм╕ну кодових комб╕нац╕й, що видають ц╕ клав╕ш╕.

6.3.4. Табуляц╕я

Призводить до перем╕щення курсора на пристро╖ в╕дображення ╕нформац╕╖ з поточно╖ позиц╕╖ в найближчу до не╖ позиц╕ю горизонтально╖ табуляц╕╖ (що залежить в╕д реал╕зац╕╖) або на початок поля.

Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використову╓ться клав╕ша TAB (TABulation - табуляц╕я).

6.3.5. Повернення на крок Призводить до перем╕щення курсора на пристро╖ в╕дображення ╕нформац╕╖ на одну позиц╕ю вл╕во та стирання знака, розташованого в ц╕й позиц╕╖, або до виконання ╕ншо╖ функц╕╖. Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використову╓ться клав╕ша BS (BackSpace - повернення на крок).

6.3.6. К╕нець введення

Функц╕я ц╕╓╖ клав╕ш╕ залежить в╕д реал╕зац╕╖, здеб╕льшого вона пов'язана з завершенням введення рядка або команди.

Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використову╓ться клав╕ша ENTER (ENTER - введення).

6.3.7. Модиф╕кац╕я

Функц╕я, д╕я яко╖ поляга╓ в тому, що при натиснут╕й та утримуван╕й клав╕ш╕ "модиф╕кац╕╖" зм╕нюються функц╕╖ ╕нших клав╕ш. Для реал╕зац╕╖ ц╕╓╖ функц╕╖ використову╓ться клав╕ша CTRL (ConTRol characters - керувальн╕ символи). ╤нша клав╕ша "модиф╕кац╕╖" забезпечу╓ можлив╕сть введення додаткових знак╕в, в╕дсутн╕х на клав╕атур╕, та знак╕в розширеного набору. Ця клав╕ша "модиф╕кац╕╖" мусить мати позначку ALT (Alternative - альтернативний наб╕р).

7. КОНФ╤ГУРАЦ╤Я КЛАВ╤АТУР

Клав╕атура повинна мати 48-клав╕шну конф╕гурац╕ю, встановлювану м╕жнародними стандартами. У цьому раз╕ розташування л╕тер абеток, знак╕в пунктуац╕╖ та спец╕альних граф╕чних знак╕в повинно в╕дпов╕дати рисунков╕ 2. Допуска╓ться також використання клав╕атури з одн╕╓ю перем╕щеною з позиц╕╖ С 12 в позиц╕ю Е13 клав╕шею.


ДОДАТОК А (обов'язковий)

ПОЗНАЧЕННЯ, РОЗТАШУВАННЯ ТА НАЙМЕННЯ ГРАФ╤ЧНИХ ЗНАК╤В АБЕТКО-ЦИФРОВОГО ПОЛЯ КЛАВ╤АТУРИ

Таблиця А.1

Позиц╕я
(в умовн╕й с╕тц╕)
Номер зони Граф╕чний
знак
Найменування знака
Е00 1 + Знак плюс
2 ~ Тильда
3 ' Укра╖нський апостроф
4 ` Слабкий наголос
Е01 1 1 Цифра один
2 ! Знак оклику
Е02 1 2 Цифра два
2 @ Комерц╕йне ЕТ
3 - Знак м╕нус
Е0З 1 3 Цифра три
2 # Номер
3 / Дробова риса
Е04 1 4 Цифра чотири
2 $ Грошовий знак долара
3 ; Крапка з комою
Е05 1 5 Цифра п'ять
2 % Проценти або в╕дсотки
3 : Двокрапка
Е06 1 6 Цифра ш╕сть -
2 ^ Циркумфлекс
3 , Кома
Е07 1 7 Цифра с╕м
2 & Комерц╕йне I
3 Крапка
Е08 1 8 Цифра в╕с╕м
2 * З╕рочка
3 _ П╕дкреслення
Е09 1 9 Цифра дев'ять
2 ( В╕дкривна кругла дужка
3 ? Знак питання
Е10 1 0 Цифра нуль
2 ) Закривна кругла дужка
3 % Проценти або в╕дсотки
Е11
1 = Знак дор╕вню╓
2 _ П╕дкреслення
3 ! Знак оклику
4 - Знак м╕нус
Е12 1 В╕дкривн╕ друкарськ╕ лапки
2 + Знак плюс
3 Закривн╕ друкарськ╕ лапки
4 = Знак дор╕вню╓
Е13 1 ( В╕дкривна кругла дужка
2 | Вертикальна риса
3 ) Закривна кругла дужка
4 \ Обернена дробова риса
D11 1 Х Укра╖нська л╕тера Х
2 { В╕дкривна ф╕гурна дужка
3 - -
4 [ В╕дкривна квадратна дужка
С10 1 Ж Укра╖нська л╕тера Ж
2 : Двокрапка
3 - -
4 ; Крапка з комою
D12 1 Укра╖нська л╕тера
2 } Закривна ф╕гурна дужка
3 Ъ Рос╕йська л╕тера Ъ
4 ] Закривна квадратна дужка
С11 1 Укра╖нська л╕тера ╢
2 " Лапки
3 Э Рос╕йська л╕тера Э
4 ' Апостроф
В00 1 " Лапки
В08 1 Б Укра╖нська л╕тера Б
2 < Знак менше
3 - -
4 , Кома
В09 1 Ю Укра╖нська л╕тера Ю
2 > Знак б╕льше
3 - -
4 . Крапка
В10 1 Укра╖нська л╕тера ╥
2 ? Знак питання
3 Рос╕йська л╕тера ╙
4 / Дробова риса


Статус цього документу

Даний документ ма╓ статус "Для ╕нформац╕╖", переда╓ зм╕ст ориг╕нального документу в в╕льному формат╕ ╕ не може бути оф╕ц╕йним документом, що використову╓ться в якост╕ стандарта.

В╕дпов╕дальност╕ за як╕сть ╕ точн╕сть зм╕сту ориг╕нального документу розробник дано╖ стор╕нки не несе.